TDOMF ERROR: Headers have already been sent in file /var/www/clients/client1/web12/web/wp-config.php on line 84 before session_start() could be called. This may be due to...

Kristályrács típusok | Kidolgozott Érettségi Tételek, Feladatok 2016

Érettségi Portál 2016

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Kristályrács típusok

Beküldő: adminszamalk
Kémia tételek

A szilárd halmazállapotú anyagokban a részecskék között olyan erős a kölcsönhatás, hogy nemcsak a térfogatuk állandó, hanem az alakjuk is. A szilárd anyagok lehetnek amorf és kristályos szerkezetűek.

Az amorf anyagokban a részecskék elrendeződése nem szabályos, vagy csak kisebb szabályos körzetek vannak. Az amorf anyagok olvadáspontja nem meghatározott. Ilyen amorf anyag például az üveg.

A kristályos anyagokban a részecskék szabályos rendben „kristályrácsban” helyezkednek el, a rácspontokon lévő részecskék rezgőmozgást végeznek. A rezgőmozgás tágassága (amplitúdója) a hőmérséklettől függ.

A rácsenergia az az energia, amely szükséges ahhoz, hogy 1 mol kristályos anyagot szabad részecskékre bontsunk. Mértékegysége: kj/mol. Előjele: +, pozitív.

Az olvadáspont hőmérsékletén a rezgőmozgást végző részecskék akkora energiára tesznek szert, hogy összeomlik a kristályrács, az anyag folyadékká alakul.

Molekularácsos kristályok

A molekularácsos kristályok rácspontjain molekulák vannak, amelyek között másodrendű kötések hatnak.

Miután a rácsenergia a másodrendű kötésből adódik, ezért a molekularácsos kristályokat a moláris tömegükhöz képest alacsony olvadáspont, forráspont, kis keménység jellemzi. Sem kristályuk, sem az olvadékuk nem vezeti az elektromos áramot.

Ionrácsos kristályok

Az ionrácsos kristályokban a rácspontokon ellentétes töltésű ionok vannak. Az ellentétes töltésű ionokat elektrosztatikus vonzás tartja össze, amelyet ionkötésnek nevezünk.

Az ionkristályokban a rácsenergia nagyságát az elsőrendű kémiai kötés, az ionkötés erőssége határozza meg, ezért az ionkristályok általában magasabb olvadáspontúak, nagyobb keménységűek, mint a molekularácsos kristályok. Szilárd halmazállapotban az elektromos áramot nem vezetik, de olvadékukban szabadon mozgó ionok vannak, és vezetik az elektromos áramot.

Atomrácsos kristályok

Az atomrácsos kristályok rácspontjain atomok találhatók, amelyek kovalens kötéssel kapcsolódnak össze.

Az elsőrendű kovalens kötés miatt az atomrácsos kristályok rácsenergiája nagy, ezért ezek a kristályok magas olvadáspontú, nagy keménységű, kémiai hatásoknak is ellenálló anyagok. A valódi atomrácsos kristályok nem vezetik az elektromos áramot.

Fémrács

A fématomokat a kis ionizációs energia, a kis elektronegativitás jellemzi, vagyis vegyértékelektronjaik könnyen delokalizálódhatnak. A fémkristályban, a rácsban rögzített pozitív töltésű ionokat a viszonylag szabadon mozgó elektronok „tengere” veszi körül.

A fémes kötés elsőrendű kémiai kötés, tehát a fémrácsban elég nagy a rácsenergia, hogy standard állapotban szilárd halmazállapot jöjjön létre. A fémek jól megmunkálhatók, jól vezetik a hőt és az elektromosságot. Vezetőképességük a hőmérséklet növekedésével csökken.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Az operációs rendszerek   » A fémek általános jellemzése, korrózió   

Nem hasznosHasznos (+13 pont, 13 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor