Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Oxigén, ózon jellemzése

Beküldő: Látogató
Kémia tételek

Az oxigén a periódusos rendszer VI. főcsoportjában található. Ebből következik hogy vegyértékelektron szerkezete ns2 np4. 2 vegyértékelektronja van, tehát két elektron felvételére képes,hogy elérje a nemesgáz szerkezetet.

Mivel elektront vesz fel kation válik belőle. O2- . Kétatomos molekula. A molekulák között diszperziós kölcsönhatás alakul ki, amely a leggyengébb másodrendű kötés, mivel tökéletes, ezért a molekula apoláris.

Az oxigén színtelen,szagtalan gáz. Habár apoláris, de a vízben kis mértékben oldódik ezzel magyarázható,hogy a halak a vízben tudnak lélegezni. Az égést táplálja, tehát a parázsló gyújtópálca lángra lobban.

Oxigén rengeteg elemmel és molekulával lép reakcióba. Legfontosabbak ezek közül a magnéziummal való reakciója, amely egy redoxi reakció: 2Mg+O2=2MgO, majd a szén tökéletes égése: C+O2=CO2 , kén égése: S+O2=SO2 és végül a metán égése. Szerves vegyület égésekor mindig szén-dioxid és víz képződik ez esetben nincs kivétel: CH4+O2= CO2+H2O

Oxigént előállítják mind iparban, mint pedig laboratóriumban. Ipari előállítása levegő cseppfolyosításával illetve víz elekrolízisével történik. Laboratóriumban pedig káliumpermanganát hevítésével.

Oxigén az egyik legjelentősebb elem számunkra, hisz nélküle nem léteznénk. A sejtlégzéshez szükséges. Előfordul a természetben nagy mértékben a levegő 21%-a oxigén és a víz alkotóeleme. Kőzetekben a földkéreg tömegének felét is a víz teszi ki. Továbbá hozzájárul a fémek rozsdásodásához, amely egy lassú égés.

Az oxigénnek egy allotróp módosulata az ozón., amely egy oxigén atom és oxigén molekula összekapcsolódásával jön létre: O+O2=O3. Az ozón egy világoskék színű, jellegzetes szagú, mérgező gáz. A légkörben 30 km magasan gázrétegként található meg. Az ózont a halogéngázok bontják. Az ózon a Napból érkező ultraibolya sugrakat elnyeli. Továbbá felhasználják helyiségek, ivóvizek fertőtlenítésére és fehérítésre, az oxigéngyök megköti a többi anyagot. Ha levegőbe nagy mennyiségbe ózon kerül szembántalmakat, nehéz légzést,tüdőelégtelenséget okoz és károsítja a növényeket és mesterséges környezet több anyagát is.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Az oldatok   » A kémiai reakciók   

Nem hasznosHasznos (-2 pont, 2 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor