Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Anton Pavlovics Csehov: Sirály (Elemzés)

Beküldő: adminszamalk
Irodalom tételek

A Sirály (1896) című darabnak sincs cselekménye. Tárgya az emberi lét szomorúsága, a remények és az életcélok széthullása. Csehov műveiben mindenki boldogtalan és magányos.

A szereplők valamennyien zátonyra futott életű emberek. Hiába keresik egymást, a lelkek között nincs közös érintkezési pont, s így kölcsönösen szerencsétlenné teszik életüket.

A beszélgetések színtere Szorin vidéki birtoka. Ide érkezik rövid nyári pihenésre húga, a híres színésznő, Arkagyina szeretőjével, a sikeres regényíróval, Trigorinnal együtt. A birtokon él még Arkagyina 23 éves fia, Trepljov is a jószágigazgató feleségével és leányával. Gyakori vendég közöttük Dorn, az orvos is.

Az emberek közötti igazi kapcsolat lehetetlenségének leginkább szembeötlő tünete, hogy mindenki másba szerelmes. Medvegyenko, a havi 23 rubeles szegény tanító Másába szerelmes, de a jószágigazgató lánya Trepljovért rajong –hiába. Ezért gyászolja önmagát, ezért jár fekete ruhában.

Trepljov menyasszonyának számított már Nyina, a szomszéd földbirtokos félárva leánya. Boldogok is voltak eddig, de a színészői ábrándokat kereső Nyina váratlanul beleszeret Trigorinba. S felajánlja neki önmagát. Az emlékbe átadott medalion titkos üzenete: „Ha valaha kell majd neked az életem, csak gyere és vidd.”

A színésznőt és az írót többéves szerelmi viszony fűzi össze, de most Trigorin hirtelen szerelmes lesz Nyinába. A jószágigazgató felesége, Polina Andrejevna az 55 éves doktort, Dornt nyaggatja, hogy vegye magához, de az orvos egyre jobban csodálja a színésznőt.

De nem csupán a viszonzatlan szerelem az általános boldogtalanság forrása, a darab hősei jórészt önmagukkal is meghasonlott emberek.

A 60 éves Szorin, a birtok gazdája 28 évig szolgált törvényszéken. Most nyugdíjasként csak kénytelenségből él falun, de nem képes megszokni a vidéki életet. Fiatalkorában író szeretett volna lenni, de nem lett; szépen akart beszélni, de förtelmesen beszél; mindig meg akart nősülni, de agglegény maradt. Öregen, rejtegetve érzelmeit, maga is szerelmes Nyina Zarecsnajába.

Nyina mindig menekül hazulról. Apja meg a mostohaanyja vigyáznak rá, nehogy színésznő legyen. Egyébként vagyontalan, mert apja mindent második feleségére íratott. Trigorin számára robottá vált az írás kényszere, a legszívesebben csak horgászna.

Trepljov pedig elmúlt már 20 éves, és nem vitte semmire: harmadévesen kikerült az egyetemről, s most nem tudja, kicsoda, micsoda, hiszen mindenki a nagy színésznő fiát látja benne. Első írói próbálkozása, merészen újító drámája kudarcot vallott. Ez elkeseríti, s még inkább tudatosítja benne anyjával szembeni ellentmondásos viszonyát. Haragszik anyjára, mert Trigorin szeretője. Féltékeny Trigorinra Nyina miatt is, ezért ki akarja hívni párbajra.

Anyja csak unatkozik és féltékeny Nyinára, éppen ezért ingerlékeny. Trepljovval éles szópárbajt vív, s ez az összecsapás a fiatalember teljes összeroppanásával végződik. A kétségbeesett Trepljov már előzőleg öngyilkosságot kísérelt meg.

A két év, amely a 3. és 4. felvonást elválasztja, csak tovább mélyítette az emberi sorsok tragédiáját. Mása a tanító boldogtalan felesége lett. Dorn külföldi utazgatással menekült Szorin felesége elől. Nyina megszökött hazulról, s beállt színésznőnek, majd összeállt Trigorinnal; gyerekük is született. A csalódott Nyinának nem sikerült hírnevet szereznie, vidékre került. Trepljovval sohasem volt hajlandó találkozni, csak később küldözgetett neki leveleket, „Sirály” aláírással. Apja és mostohája kitagadta, hallani sem akarnak róla.

A 4. felvonásban ismét együtt vannak a korábbi szereplők: Szorin betegsége miatt jönnek most a birtokra. Pár percre visszatér a színhelyre Nyina is, hiszen mindig úgy vonzotta valami ehhez a tóhoz, akár a sirályt.

Trepljov széttépi kéziratait, és főbe lövi magát, a színfalak mögött. A befejezésben van valami ironikus: a dörrenés hangjára ugyan összerezzen a színpadon kártyázó társaság, de más nem történik, marad minden a régiben. „Szétrobbant egy éteres üveg” –mondja Dorn rejtélyesen. Még Arkagyinának sem árulják el az igazat. Az orvos megjegyzése jelképesen is felfogható: megszűnt létezni egy mások számára nem sokat jelentő ember, mintha valóban egy palack hullott volna darabokra.

A sirály Nyina számára a boldogságot, a szabadságot jelképezi, ugyanakkor megsebzett életét, Trigorin által eldobott szerelmének kudarcát is. Trepljov szemében az általa lelőtt sirály későbbi öngyilkosságát sejteti. Mikor Nyina lába elé teszi az élettelen madarat, ezt mondja neki: „Nemsokára ugyanígy megölöm magamat is.” Trigorinnak egyszerű novellatéma a sirály, és maga Nyina is.

A 4. felvonásban Trigorin már ugyanúgy nem emlékszik megunt szeretőjére, Nyinára, mint ahogy teljesen megfeledkezett arról, hogy két évvel korábban kitömette a lelőtt madarat.

Ábránd és valóság ellentmondását jelképezi a két évvel korábban felépített és már semmire sem jó színpad.

Az emberek közötti kapcsolatok hiábavalóságát érzékelteti több helyen is a sajátos csehovi dialógusképzés. A szereplők alig-alig figyelnek egymásra. Ezért szokás ezeket a párbeszédeket „párhuzamos monológoknak” nevezni.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Nyikolaj Vaszilijevics Gogol (1809-1852)   » Juhász Gyula: Tiszai csönd   

Nem hasznosHasznos (+37 pont, 57 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor