Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Arany János (II)

Beküldő: adminszamalk
Irodalom tételek

1817-ben született Nagyszalontán.Szegény paraszt szülei voltak,10.-dik gyerek volt. Édesapja törekvő volt,ő tanította meg fiát írni: Porban, hamuban. Iskolába kerülésekor már volt olvasottsága. Abszolút paraszti származású,nem kacsint a nemesség felé.Elkényesztették,de nem támogatták anyagilag.A debreceni híres kollgégiumban tanult. Nem tudta tehetségének irányát.Elment vándorszínésznek,visszatért a szülőházba,majd családi tragédia következett be:Apja megvakult,anyja meghalt. Elhatározza,hogy felhagy a bohém élettel.

Jegyző lett Nagyszalontán, segítette apját. Szilágyi István a barátja volt, aki felfedezte Arany tehetségét és biztatta Aranyt, hogy írjon tovább. Megnősült: Ercsey Júliát vette feleségül. Nem volt igazán szerelmes. Szilágyi biztatására teljesen egyedül tanult meg angolul. Beszélni nem tudott, csak az írásképet ismerte.

Pályázat: Elveszett alkotmány című műve(1842). Eposz,vannak hiányosságai,de tehetsége megmutatkozott (Vörösmarty).

Kisfaludy társaság: Újabb pályázat, megírta a Toldit(1846), amivel elnyerte Petőfi barátságát is, felemelkedett pályadíjat kapott. Főszereplői:Népi hősök,legendák. Toldi két forrása: Ilosvai Selymes Péter krónikája:Toldi.Legenda a Toldiakról.Házasságából két gyermeke született:László és Juliska.Lászlóból költő lett:Délibábok hőse (főszereplője:Hűbele Balázs),népmesegyűjtemény.Juliska fiatalon meghalt gyermekszülésben.Petőfivel sokszor találkozott.Arany visszahúzódó, csendes,nincs forradalmi elképzelése,de Petőfi hatására csatlakozott a forradalomhoz.Beállt nemzetőrnek.Nép barátja című folyóirat szerkesztője volt.Petőfi elesett,halála megviselte Aranyt.Bújdosnia kellett,Geszten lett házitanító a Tisza családnál,majd Nagykőrösön lett gimnáziumi tanár.10 évig,lelkiismeretes, aprólékos volt.Balladákat írt,megbízatásokat vállalt: Magyar Tudományos Akadémia titkára lett.Beteges,gyomorbántalmai voltak.1860-ban Pestre költözött,a Kisfaludy Társaság titkára lett.Megírta a Toldi estéjét,majd ösztönzésre a Toldi szerelmét.1867.Kiegyezés az osztrákokkal:Bach-korszak.Húsvéti cikk.Nagy csalódásvolt,dualista rendszer alakult ki:Osztrák-Magyar-Monarchia.Közös marad a külügy,pénzügy,hadügy,s ezekben nem volt önálló.Aranyt is csalódás éri:A kiegyezés módja és ebben az évben halt meg lánya is.(Gyermekágyi láz,szülés közben halt meg).10 évi hallgatás 1867-1877.1877-ben Gyulai Páltól kap egy úgynevezett kapcsos könyvet,amibe elkezdett írni a Margitsziget fái alatt.Epikus és lírai műveket is írt.Őszikék.Utolsó költői korszaka.Foglalkozott Petőfi emlékével is.1882-ben halt meg,mert megfázott egy Petőfi szobor avatásánál.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Daniel Defoe - Robinson Crusoe   » Csokonai szerelmi költészete   

Nem hasznosHasznos (+2 pont, 4 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor