Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Az angol romantika

Beküldő: adminszamalk
Irodalom tételek

 

Az angol romantika

Viszonylag korán elkezdődik. Kezdete: 1798.-Lírai balladák megjelenik, mely Wordsworth és Coleridge műve. Ők az angol romantika első képviselői,ún. tavi költők.

William Wordsworth: 1770-1850
A.R. első nemzedéke, Coleridge barátja. Művészetében megszűnik a klasszicizmus személytelen
költészete, központba helyezi a “költői én-t” és a természetet. Apja ügyvéd, fiát Cambridge-ben tanítatja. W.-re hat Rousseau és Godwin, a táj tóvidék. Imádja Franciao.-ot, (személyes válság: a francia- angol háború) Sokat utazik nővérével: Dorotthy-val és Coleridge-vel. Grasmerében telepszik le.
1798-ban megírják a Lírai balladákat, W. az irányító, ő írja a nagyobb részét. A műben szinte alig szerepel ember, a főszereplő a természrt, a romantika nála a személyességben nyílvánul meg. A tartalom és a forma szerves egységet alkot, a beszélt angol nyelvet használja.
-Tinterni apátság : leírás, élmény, elmélkedés, mely a tudatban végbemenő folyamatot adja vissza.Romantikus világkép: gyerekkori emlékek, vidéki élet. A “drága Barát”: Coleridge

George Gordon Noel Byron: 1788-1824
Apja korán meghal miután a család vagyonát elkártyázta. Franciaországban tanul Byron és egy születési fogyatékossága miatt jobb lábára sánta. Anyja egyszer csúfolja, egyszer szánja ezért. Tíz éves, mikor meghal vmilyen. rokona. Nagy vagyont örökölnek, belőle lord lett. Ezután Harroy és Cambridge tanul. Magiszter lett (legfelső fokozat), kítűnő sportoló, nagy botrányhős. Beköltözik a Lordok házába, de előtte utazik. Munkássága körül viták vannak, sokan mondják hogy híre sokkal nagyobb mint mukássága. Ő az első igazi sztár. Felvállalja, hogy ő a gonosz, démonikus sátáni figura. Élete nyitott könyv volt. Nővérével szerelmi kapcsolatot kezdett. Verseivel sátáni szerepét bizonyítja.
– Don Juan, de csak 16 ének készült el. Nagyon kalandos.
– Tétlenség órái: kritikusok nagyon lehúzzák.
– Angol bárdok, skót vitézek: kritikusoknak válasz.
– Cain: drámai költemény
– 1818: fő műve: Child Herold: életrajzi, nagy sikere van, van benne útleírás, kaland, egzotikum, romantikus világfájdalom, nők. E/1. személyben ír, szubjektív. Spleent kőrvonala.
Hangnemváltás versszakon belűl gyakori, keresztrímet használ, a két utolsó sor párosrím hogy a csattanót érvényesítse. Ez az ottava ríma. Elhagyja Angliát, Görögországba megy ahol harcol a szabadságharcban, és meghal reumában.

Orosz romantika

1820-1840: virágzik. Oroszországban a nacionalizmis kora. Nmezeti közösségek alakulnak. A felvilágosodás nézeteit átveszik, mert a napoleoni háborúkban a nyugati ismeretek beáramlanak. A cárok nem akarnak változást, 1825-ben puccs, de a felkelés megbukik, marad Oroszorság politikailag és szellemileg elmaradott ország. Első Miklós cár konzervatív uralkodó. A történelmi háttér miatt az irodalom nagyon pesszimista, nem fut együtt a realizmussal az orosz romantika, kezdetben inkább verses művek születnek, pesszimisták, mert Oroszország értékvesztő terület, a korlátolt lehetőségek hazája. A prózában általában kivonuló hősöket szerepeltet, akik bezárkozva élnak, vagy elutaznak.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Arany János balladaköltészete   » A Nyugat első nemzedéke (II.)   

Nem hasznosHasznos (+2 pont, 4 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor