Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Beckett

Beküldő: adminszamalk
Irodalom tételek

Beckett

Beckett 1906-ban született Dublinban. Francia-olasz szakon bölcsészdiplomát szerzett. 1937-ben Párizsban telepedett le, s tevékenyen részt vett az ellenállási mozgalomban, de a felszabadulás után visszavonult a politikai szerepléstől. A Godot-ra várva című darabjának bemutatása hozta meg számára a sikert és a világhírnevet.

Godot-ra várva:
A darab nem meghatározott térben és időben játszódó konkrét jelenetet tár elénk, alakjai sem valódi jellemek. Filozófiai dráma, mely egyetlen színpadi metafóra kibontásával olyan létállapotot jelenít meg, amelynek mögöttes területe az emberiség addigi története, mitoszvilága, kultúrája, filozófiája és művészete.
Egy holttá dermedt, üres tájon vagyunk, ahol a természet egyetlen jele a kiszáradt fa, melyben az elveszett éden fáját ismerhetjük fel. A második részben a fa levelet hajt: a természet az embertől függetlenül létezik és tovább él.
A négy szereplő alapvető magatartásokat képvisel, s jellemük különbségét érzékelteti a személyükhöz kapcsolódó kellék (kalap, cipő).
Beckett állandó témája a bűnös ember szenvedése, a megváltás keresése. Hősei valami, csupán sejtető bűn súlyát hordják magukban. A csavargókat erősen foglalkoztatja az öngyilkosság gondolata is. Készek rá, hogy felakasszák magukat, de egyszer nincs kötelük, másszor pedig a kötél szakad el. A darabban nem halhatnak meg, hiszen az emberiséget képviselik. Az emberi lét lényegévé a várakozás lesz. Akik Godot-ra várnak, élik életüket. Ez az élet azonban csupán vegetálás: esznek, szórakoznak, emlékeznek, beszélgetnek. Mindig ugyanaz történik velük, a 2. felvonás csaknem megegyezik az elsővel.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Varró Dániel (kortárs, 1977- )   » Hogyan írjunk fogalmazást?   

Nem hasznosHasznos (+2 pont, 4 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor