Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Móricz Zsigmond: Barbárok

Beküldő: Látogató
Irodalom tételek

Móricz Zsigmond: Barbárok

A Rokonok c. regénnyel véget ért Móricz egy írói korszaka, ami a dzsentri témával foglalkozott. 1929-33 között Babitscsal együtt szerkesztette a Nyugatot. A 30-as években írásaival visszakanyarodott pályakezdésének témájához. A civilizáció által alig érintett népi paraszti világ bemutatására törekedett. Új korszakának első műve a Barbárok c. kötet 9 novellával. Ezek a történetek más jellegűek, mint amit Móricztól megszoktunk. Más szerkezet, mert balladisztikus tömörségű, az írói elbeszélgetés és leírás háttérbe szorúl, megnő a tömör párbeszédek jelentősége, hiányzik a korrajz, szociografikus (tars.), folklorisztikus (népi) motívumok jelennek meg, a riportbeli szűkszavúság jellemző. Ebbe a korszakába tartozik A komor ló c. novellás kötete és a A boldog ember c. regénye is.

Témája: A civilizációtól távol élő rideg pásztorok világában két juhász 300 birkáért megöli Bodri juhászt, a kisfiát és három kutyáját is.

Tér és idő: Az első a pusztán jatszódik pár óra alatt, a második is a pusztán, de már egy évnél is hosszabb ideig, a harmadik rész a bíróságon játszódik pár óra alatt.

Kor és társadalomrajz: Nincs korrajz, nem tudjuk, hogy mikor játszódik. Az ember, aki a pusztán él a természet nyers darabja. Töretlen, műveletlen, barbár. Uralkodik rajta az ősi ösztön a vagyonszerzés vágya. Az ár nem számít. A pusztai ember kannibál erkölcsök szerint, félelmetes kegyetlenséggel él, érzéketlen. A műben szereplő juhászok a módosabb emberek közé tartoznak, mert saját nyájukat őrzik.

Jellemek a műben:
Veres juhász és társa: Nevüket nem ismerjük, mert általános figurák. Kegyetlenek, természetes számukra a gyilkolás, nincs lelkiismeretfurdalásuk miatta.
Bodri juhász: Ő is ebben a barbár környezetben él, de nem veszett ki belőle az emberség. Családja van, gyermekét szereti gondoskodik róla.
A juhász felesége: A hűségnek és a szépségnek a megtestesítője, ebben a barbár világban. Ahogyan keresi a férjét és a gyermekeit, az szinte népmesei. Télig keresi őket, majd tavasszal folytatja. Amikor megtalálja őket, tíz körmével ássa ki a tetemeiket.
Vizsgáló bírók: Nem fölényesek, ugyanazokat a tájnyelvi szavakat használják, mint az egyszerű emberek. Jó1 ismerik a pusztaiak hiedelemvilágát, babonáit. Ezzel tudta csak megtörni a Veres juhászt. Ítélete a barbárok és ezzel minden normális ember igazságérzetét fejezte ki.

Tartalom:
Az első részben megismerhetjük a pusztai juhászok életmódját. Ők kemény emberek, hallgatagok, ritkán járnak be a faluba. A gyerekek is segítenek az állatok őrzésében. Kettő vendég érkezik Bodri juhász gyanakszik, mert már hallott a Veresről. Ahogy alkonyodik, úgy lesz nyugtalanabb. A sötétség leple alatt a veretes szíj ürügyén megölik Bodri juhászt és a gyereket a kutyáival együtt. Behantolják őket, megvacsoráznak, majd nyugodtan elhajtják Bodri juhász nyáját. A veretes szíj visszatérő motívum.
A második rész a feleségéről szól, aki jól ismeri az urát és tudja, hogy a görbe körtefánál szokott tanyázni, hogy merre szokott legeltetni és ismerte a tűz füstjét. A Veres juhász hazudott neki és elirányította. Tavasszal a puli kölykével indult útnak a felesége a kitartása révén találták meg a hullákat. A veretes szíjjal a vizsgálóbíróhoz indult Szegedre. Közben a Verest elvitték.
A harmadik részben a bíróságon vagyunk. Vallatják a Verest, aki mindvégig tagad. Biztos magában, mert nincs bizonyíték, és tanú sincs. Kifelé menet megtörik, amikor meglátja az ajtóra akasztott veretes szíjat.
Az író itt kívülállóként, mint egy tudósító közli az eseményeket. Tájszókat, egyszerű mondatokat használ.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» A romantika (II)   » Petőfi Sándor: Az Apostol   

Nem hasznosHasznos (+25 pont, 51 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor