Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Tóth Árpád

Beküldő: Látogató
Irodalom tételek

Tóth Árpád
(1886-1928)

Aradon születet, de a család Debrecenbe költözött. Apja asztalos majd szobrászmester. 1905-től Pestre költözik öccsével. Egyetemre jár de nem fejezi be. Hazaköltözik Debrecenbe majd újságíró. Tüdőbeteg hol erősebbek, hol gyengébbek a tünetei. Szanatóriumi kezeléseit a kor mecénása Hatvany Lajos segíti. 1911-ben ismeri meg Lichtmann Annát élete nagy szeremét, de csak 17ben tudnak összeházasodni szegénységük miatt. 1913-tól újra Pesten él a Nyugat költője és a Ny. Nemzedékének tagja. Rövid életébe a családi élet boldogsága hoz örömet. 1920-ban születik meg Eszter lánya. Lírájára a betegségen túl, sokszor a nyomor határát súroló szegénység is rányomta a bélyegét.

Hangulat lírája

A magány a lemondás költőjének is nevezik, hiszen betegsége és a korai halál tudata meghatározta a művészetét. Lírájának alaphangja a tehetetlen lemondás, szomorúság. Fiatalkori művei jórészt személyes jellegű vallomások( én-líra) A húszas években költői világa kitárul az egyéni bánat kifejezése mellett az emberi fájdalom is megszólal benne.
Művészetére az impresszionizmus nagy hatással volt. Az impresszionizmus: a 19. sz.ban elterjedt művészeti stílusirányzat. A szó jelentése benyomás mind a festészet mind a költészetben a pillanatot akarják megragadni, a színek és a fények, a pillanat művészetének is nevezik. A kedvelt téma: napfelkelte, napnyugta
A költők verseiben gyakran használnak megszemélyesítéseket, szinesztéziákat, metaforákat. Jellemző a színek tobzódása, látomásos jelleg. T.Á. jellegzetes impresszionista alkotó: Körúti hajnal, Esti sugárkoszorú

Körúti hajnal /1923/

A vers a pesti táj ébredésének 3 mozzanatát ragadja meg. I.vsz. a pesti utcák közömbös színtelensége, szürkesége, kísérteties hangulata jelenik meg (vak,szennyes, üveges)
II.IV. vsz. a napfelkelte csodája, a pillanat varázsának megragadása. Az a pillanat amikor a két tűzfal közötti résen a Nap beragyogja az utcát. Ennek hatására egyszerre megváltozik az utca képe ragyogni kezdenek a színek: zöld,fehér,lila s ezek zenei motívumokkal olvadnak össze pl.: a nyakkendő lila dalra kel ( szinesztézia)
V. vsz. Az életre kelt színek hangjait földi hangok kezdik elnyomni kellemetlen bántó hangok zavarják meg az áhítatos csendet: búg a gyári sziréna, jajdul a villamos, az ébresztő város hangjai ezek, vagyis nappal lett megkezdődik a „józan robot” megszűnik a bűvölet és újra fájni kezd az élet.
A vers zárlatában a költőnek a városi szegényekkel való együtt érző részvéte szólal meg( megtisztelő aranycsók a munkáslány kezére)

Esti sugárkoszorú /1923/

Bár a költemény szövege nem igazán árulkodok arról,hogy a vers szerelmi vallomás. A költő feleségének írta házasságuk 6.évében.

Köszönjük a tételt az erettsegizz.com egyik kedves látogatónak!

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Csokonai Vitéz Mihály: A Reményhez   » Antigoné elemzése   

Nem hasznosHasznos (+11 pont, 17 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor