Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

A mondat hangsúly-, szünetviszonyai.

Beküldő: adminszamalk
Nyelvtan tételek

A magyar nyelvre jellemző, hogy a szavaknak az első szótagját mondjuk hangsúlyosan, nyomatékosan (szóhangsúly). A mondatnál mindig azt hangsúlyozzuk, amit ki akarunk emelni, nem szabad minden szót hangsúlyozni. Ha hosszabb a mondat, több mondatrészt is hangsúlyozhatunk. A hangsúllyal kiemelt szavakhoz egy vagy több hangsúlytalan csatlakozhat. A szakasz a beszédnek hangsúlytól hangsúlyig terjedő része. Az érdeklődés felkeltése miatt nem szabad monoton hanglejtéssel beszélni.

Szünetviszonyok: szünetet tartunk lezárt mondatok végén. Az összetett mondat tagmondatai között egy kis szünetet tartunk, amikor valamire fel akarjuk hívni a figyelmet, szüneteket tartunk, ugyanígy megszólításánál. Szünetet tartunk halmozott mondatrészek között.

A szüneteket általában írásjelekkel jelezzük, de van, hogy vesszőt teszünk oka is (pl. összetett mondatok tagmondatai közé), ahol a beszédben nem tartunk szünetet.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» A nyilvános beszéd, a közszereplés főbb nyelvi és viselkedésbeli kritériumai   » Egyalakúság, többértelmûség és rokonértelmûség a nyelvben   

Nem hasznosHasznos (Még nem értékelték)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor