Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Kommunikáció

Beküldő: adminszamalk
Nyelvtan tételek

Kommunikáció

Határozza meg az információ és az adat fogalmát!

Az adat valamilyen jelrendszerben ábrázolt jelek vagy elemi jelek sorozata. Az adatoknak általában jelentésük, értelmük van. Valamire vonatkoznak, valamit leírunk velük. Az adatok általában információt hordoznak. Az információ új ismeret, új tudás. Az adatot értelmezzük, a jelentést megértjük, ezáltal ismerethez jutunk, ha ez számunkra új akkor az információ. Pl.: „T= -5°C” ha tudjuk, hogy ez mit jelent akkor értelmezzük az adatot, ha éreztük és tapasztaltuk, akkor többet is jelent. De ha ez új ismeret, akkor információt jelent.

Beszéljen mennyiségi jellemzésük módjáról, a használt mértékegységekről és ezek kapcsolatáról.

Az információmennyiség egysége: 1bit két azonos valószínűségű jel közül, ha az egyik bekövetkezik az 1bit információt jelent. Az adatmennyiség nem azonos az információmennyiséggel, bár a mértékegységük neve ugyanaz. Egy bináris jelnek mindig egy bit az adatmennyisége, de nem biztos, hogy 1bit az információmennyisége. Az információ akkor 1bit, ha a bináris jelek azonos valószínűségekkel fordulnak elő.

Ismertesse a kommunikáció folyamatát, példákon keresztül mutassa be a folyamat elemeit.

A kommunikáció kiindulópontja: az Adó, amely nem más, mint az információ forrása. Az információt azonban át kell alakítani olyan formájú jelekké, amit továbbítani tud a kommunikáció során használt közeg, azaz a csatorna. Ezt az átalakítást végzi el a kódoló. A kódoló tehát az adótól érkező információt alakítja át jelekké. A jeleket a csatorna továbbítja. Az, hogy milyen jeleket állít elő a kódoló, az a csatorna fajtájától függ. Mindig olyan jelekre van szükség, amilyeneket a csatorna továbbítani tud.

– Beszélgetés során a csatorna a két ember közötti levegő, ami hanghullámokat tud továbbítani. Ezért az adó (a beszélő ember) információit a szája és a hangszálai, mint kódoló hanghullámokká alakítja, amit a másik ember a fülével fog érzékelni.

– Levél esetén a csatorna egyrészt maga a papír, másrészt a levelet szállító postás. Ekkor a továbbítható jelek a betűk és számok értelmes sorozatából állnak.

A csatorna a jeleket tehát eljuttatja a Vevőhöz, ahol a jelekből vissza kell nyerni az eredetileg elkódolt információt. Erre szolgál a dekódoló. Ez állítja vissza a csatornán érkező jelekből az eredeti információt, amit azután a Vevő feldolgozhat.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» A stílus fogalma   » Mássalhangzó törvények   

Nem hasznosHasznos (+1 pont, 5 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor