Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

A röplabda szabályai

Beküldő: adminszamalk
Testnevelés tételek

Ismertesse egy választott sportjáték legfontosabb szabályait !

A röplabdát ismertetem, de lehet más sportágat is választani!

A játéktér mérete: 9×18 m. A támadóvonal 3 m-re van a felezővonaltól. Vonalvastagság 5 cm.  A hálómagasság: nőknél 224 cm, a férfiaknál 243 cm.

A labda kerülete: 65-67 cm.

A játékosok száma: 12 fő, de egyszerre hatan vannak a pályán. Egyforma színű, számozott mezben játszanak.

Pontozás: Minden hiba pontnak számít és a vétlen csapat elnyeri a nyitás jogát is. Egy játszmát az a csapat nyeri meg, aki hamarabb eléri a 25 pontot (két pont különbséggel). 3 nyer játszmáig tart a mérkőzés, de 2:2 után, a döntő játszma már csak 15 pontig tart.

Játékmezőcsere: Minden játszmánál, illetve az ötödik játszma 8. pontja után.

Állásrend: Amikor a nyitó játékos megérinti a labdát, az ő kivételével mindkét csapatnak a saját játékmezőjében kell lennie, két 3 játékosból álló sorban. Ezek a sorok tört vonalat is képezhetnek.

Forgásrend: Ha nyitás jogát elnyerik, kötelesek egy forgást elvégezni úgy, hogy a játékosok az óramutató járásával egy irányban egy állásrendi hellyel előrelép.

Csere: Játszmánként és csapatonként 6-6 csere lehetséges, holtidőben. (A liberó cseréje nem számít bele, tehát őt korlátlan számban becserélhető). Egy cserejátékos csak egyszer léphet pályára, de őt csak azzal lehet lecserélni akinek a helyére beállt.

A nyitás: A sípszó után max. 8 mp, de csak 1x lehet próbálkozni. A nyitózónából, a vonalakat nem érintve (felugorva is lehet), a labdát tisztán megütve egy kézzel vagy a kar bármely részével, pattintó érintéssel (dobni nem lehet). Ha a nyitó csapat nyeri a labdamenetet, az a játékos nyit újból, aki az előző nyitást végezte. Ha a nyitó csapat hibát vét, vagy az ellenfele megnyeri a labdamenetet, akkor ellenfelének egy forgást kell végeznie és az a játékos végzi a nyitást, aki a jobb első helyről a jobb hátsó helyre került.

Labdaérintés: a test bármely részével (lábbal is) lehet a labdát érinteni. A labdát tisztán kell megérinteni nem szabad tartani (emelni, vinni, tolni, dobni stb.)

Kettős érintés: Hiba, ha egy játékos egymás után több mint egyszer érinti a labdát anélkül, hogy közben azt egy másik játékos is érintette volna. Ez alól a sánc a kivétel, mert a sánc nem számít labdaérintésnek.

Csapatonkénti érintések száma: legfeljebb 3 labdaérintés (+ az esetleges sánc).

Időkérés: játszmánként és csapatonként 2-2 x 30 másodperc.

Libero: Más színű mezben, csak a hátsó sorba állhat be, akárhányszor becserélhető. Nem üthet, nem nyithat, nem sáncolhat, nem adhatja fel ütésre a labdát (illetve feladni feladhatja, de csak a hármas vonal mögül). A legjobb nyitásfogadók szoktak lenni a liberók.

A hálót érintheti a labda, nem számít hibának (akár nyitásnál is).

Tilos még: a hálóhoz hozzáérni (kivéve, ha a labda nyomja a játékoshoz a hálót), a háló fölött átnyúlni (kivéve sáncnál ha nem zavarják az ellenfelet) és a túlsó térfélre átlépni (kivéve, ha a láb egy kis része még érinti a középvonalat)

Támadóérintés: aki a labdát az ellenmező felé küldi. Támadóérintést a hátsósorköteles játékos csak a hármas vonal (támadóvonal) mögül végezhet. Hibás a támadóérintés, ha a játékos az ellentérfélben levő labdát üti meg. Hibás akkor is ha az ellentérfélbe küldött labda valamilyen tárgyat érint vagy az ellenmezőn kívül ér földet anélkül, hogy azt megelőzően ellenfél érintette volna.

Sánc: csak az elsősorköteles játékosok részére megengedett. Sánc az, ha egy hálóközelben levő játékos egyik vagy mindkét kezét a hálószint fölé emeli és megérinti a labdát. A sánc szabályos, ha a labdát akkor sáncolják, amikor az ellenfél már végrehajtotta támadóérintését. Tilos a nyitást sáncolni.

Játékvezetők: egy első játékvezető, egy második játékvezető, négy (kettő) vonalbíró.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Soroljon fel téli olimpiai játékokon szereplő sportágakat!   » Ismertesse a bemelegítés szerepét és lehetőségét   

Nem hasznosHasznos (+27 pont, 43 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor