Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

A testi higiénia fogalma és fontossága

Beküldő: adminszamalk
Testnevelés tételek

A testi higiénia fogalma és fontossága

Higiéné = közegészségtan a betegség megelőzését szolgáló tisztaság.

Szellőztetés:  felnőtt ember friss levegőszükséglet optimuma óránként 30 köbméter.

Ront a helyzeten a lakásban a dohányzás, kívülről bejövő szennyező anyagok. Ez kihat munkateljesítményünkre. A szennyező anyagok eltávolítása szellőztetéssel történik. Ez lehet természetes és mesterséges. A természetes mozgatója a kinti és benti levegő légnyomáskülönbsége. Kereszthuzat megrövidíti a szükséges időt.  Mesterséges szellőztetés: ventillátorral vagy turbinával. Van szívó és nyomó gépi szellőztetés is.

Fűtés: Célja: élettani hőmérséklet biztosítása, ami 20 fok körül van. Tornateremben 15-16 fok. Hőelosztás egyenletes legyen. Fontos, hogy az égéstermék ne jusson a szobába. Megfelelő páratartalom is lényeges. Ideális 40-60 fok közötti relatív nedvességtartalom. A fűtőtest ne legyen 80 foknál melegebb, mert a rárakódott por megpörkölődhet.

Világítás: befolyásolja az ember munkakedvét. A világítás lehet természetes és mesterséges is. A természetes fény mennyisége függ az ablak nagyságától és tisztaságától, falak színétől stb. Mesterséges világítás: olvasáshoz 200-250 lux, tornateremben 120-150 lux szükséges. Fontos a világítás egyenletessége, elhelyezkedése.

Ruházkodás: pótolja a természetes hőszabályozás alkalmazkodási hiányosságait.  (hővisszatartás vagy hőleadás). Nem csak időjárástól véd, hanem portól, súrlódástól, méregtől, ütéstől, kórokozóktól is. Ruházat: állati (bőr, gyapjú, selyem), növényi (gyapot, lenrost, kenderrost) vagy mesterséges eredetű. A mesterséges hátránya: nem szívja a nedvességet, nem segíti a hőleadást, hajlamosak az elektrostatikus feltöltődésre (ezáltal vonzza a szennyeződést).  Többrétegű ruha fokozza a hőtartást. A sötétebb anyagok több meleget nyelnek el. A ritka szövésű jobban átengedi a vizet. A ruházkodásnak igazodnia kell az évszakok időjárási viszonyaihoz. A ruházat fontos része a lábbeli. A cipő feladata, hogy a lábat sérüléstől, lehűléstől, nedvességtől óvja, de egyben biztosítsa a légcserét is.

Tisztálkodás: A bőr faggyú -és verejtékmirigyeinek váladékába élettelen és élő részecskék tapadnak bele. Ezeket rendszeresen el kell távolítani. A bőr fontos, élettani feladatokat lát el, ezért nem mindegy milyen állapotban van. Feltétele: megfelelő hőmérsékletű víz és a tisztítószerek (szappan és egyéb mosószerek). Legjobb: fürdővel vagy zuhannyal naponta.  Ha nincs erre mód, akkor a leginkább szennyezett helyeket (arc, kéz, láb), legalább naponta egyszer szappannal lemosni. A hajlatokban is. A túlzott mosakodás is károsodáshoz vezethet. A fokozott zsírtalanítás miatt kiszárad a bőr, viszket, a vakarás hámhiányt okoz, gyulladás is kialakulhat. Télen kisebb a faggyútermelés.               A szappanos lemosásokkal létrahozott lúgos környezet a bőrgombák elszaporodását is elősegíti.  Néha a szappan illatosítóanyaga is allergiát okozhat. Olykor a kemény víz az oka a bőrelváltozásnak (kalcium és magnézium rárakódik a bőrre). A tiszta fürdő hőmérséklete 35-39 fokos legyen. Fontos a láb ápolása. A lábizzadást kezelni kell. Ha nincs lehetőség fürdésre, legalább naponta lábfürdő legyen. Nem mosni kell a lábat, hanem áztatni. Mindennap tiszta, lehetőleg gyapjú zoknit vegyünk fel és száraz cipőt.

Tisztálkodás után szárazra kell törölni a bőrt, különösen fontos a hajlatokban és a lábon. Nyáron hetente, télen kéthetente meg kell mosni a  fejet, meleg samponos vízzel. A körmök ápolása is nélkülözhetetlen. Körömkefe. Körömvágás. A rendszeres fogmosás, szálápolás is nélkülözhetetlen.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Soroljon fel téli olimpiai játékokon szereplő sportágakat!   » Mit tud Pierre de Coubertin-ről ?   

Nem hasznosHasznos (+9 pont, 21 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor