Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

A 10-18 éves időszak a perpubertástól, a fiatalok legproblematikusabb életszakaszán, a pubertáson keresztül az ifjúkorig tart.

A folyamat testi éréssel, fejlődéssel indul, melyek gyorsak és radikálisak. A testi változások a következő fázisokban történnek:

–> Elsőként a hipofízis növekedés serkentő – gonadotrop és kortikotrop – hormonjainak termelődése mennyiségileg ugrásszerűen megnő. Ennek hatására megkezdődik a második alakváltozás.
–> Másodikként működésbe lépnek a nemi mirigyek, valamint a mellékvesekéreg. Megnő a nemi hormonok – androgének, ösztrogén, progeszteron – mennyisége és megindul a megtermékenyítésre alkalmas petesejtek és spermiumok termelése.
–> A harmadik fázisban a különböző hormonok hatására kialakul a másodlagos nemi jelleg. Fiziológiaváltozások következnek be, pl.: a szív- és érrendszer, a légzőszervrendszer tekintetében, valamint változik a testmagasság, testsúly, testarányok, mozgáskoordináció.

Fokozottabb testhossznövekedés indul meg, a kezek és a lábak megnyúlnak, a törzs megtartja a nagyságot. Így keletkezik a tipikus serdüléses diszharmónia.

Az hogy meddig tart és hogy mikor kezdődik el a serdülés nagyon eltérő. Végbemehet 2 év alatt de elhúzódhat több évre is. Kezdődhet 10-11 éves korban, de 14-15 éves is. Vizsgálatok felmérések a fejlődés meggyorsulásáról, úgynevezett akcelerációról tanúskodnak, melynek okait valószínűleg a táplálkozás, a jobb lakáskörülmények, a felgyorsult élettempó, valamint a gyerekekre zúduló ingeráradat szolgáltatja.

Ebben a nehéz időszakban fontos, hogy a testi nevelés eszközeivel is biztosítsuk a serdülő személyiségének fejlődését. A feladatok sokrétűek:

–> Biztosítani kell az egészséges testi fejlődést, az egészség megszilárdítását
–> fejleszteni kell a testi képességeket
–> lényeges mozgásműveltség fejlesztése
–> a jövő szempontjából elengedhetetlen az egészséges életmódra nevelés.

A feladatok megoldásában a testnevelés eszköz, jellegénél fogva a leghatásosabb eszköz.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Mondjon példákat a sport és a művészet kapcsolatára   » A kosárlabda és annak főbb szabályai   

Nem hasznosHasznos (+9 pont, 9 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor