Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

A nagy földrajzi felfedezések

Beküldő: Látogató
Történelem tételek

Beküldte: Baranyai Éva

Helyzetkép: 15. század, óriási változások következnek be politikai és gazdasági téren. Ny és K Európa fejlődése eddig is különbözött, de gyökeres változások várhatóak. A fölfedezések Ny Európát közvetlenül érik, Közép és K Európát közvetve.

A fölfedezés előzményei:
– demográfiai növekedés -> egyre több élelmiszert és nyersanyagot követelt
– aranyéhség -> az európai aranybányák kimerülőben voltak, ezért új helyeket akartak felfedezni, ahonnan remélték, hogy sikerül aranyat találni
– 1453-ban a törökök elfoglalták Konstantinápolyt, ezzel a levantei (Földközi-tenger) kereskedelmet irányításuk alá vonták. A kereskedelem India felé irányult.

Lehetővé tévő okok: Ptolemaiosz elmélete: a Föld gömbölyű. Az egyház azt mondta, hogy ez lehetetlen. Segítség volt az iránytű. Caravella: több árbócos, összetett vitorlarendszerű, 200 és 500 kg közötti hajó

Az első felfedezők a portugálok voltak:
– Bartolomeo Dias: Afrika legdélebbi fokáig jutott el, ez a Jóreménység foka (1487)
– Vasco da Gama: Afrika Ny-i partjain haladt és ő eljutott Indiáig (1498)

A Szuezi csatorna megépítéséig maradt meg ez az útvonal, 1869-ig. A fölfedezőket gyarmatosítók követték, de ezek más jellegűek voltak. A portugálok kereskedelmi telepeket hoztak létre. India területén nagyon sok embert kiírtottak. Ázsia területén fejlett civilizációk voltak, így nem tudták gyarmatosítani, viszont az itt található értékeket, fűszereket potom pénzért fölvásárolták és nagyon magas árakon értékesítették Európában. Így kikerülték a levantei kereskedelmet.

Kolumbusz Kristóf

Itáliai születésű, a portugálok támogatását szerette volna, de végül a spanyoloktól kapott támogatást. A spanyolokkal egy szerződést kötött. Címeket, rangokat, részesedést ígért a királyi pár Kolumbusznak.
4 útja volt:
1: 1492 augusztusában indult el, októberben ért partot. A Bahamák-területét, a Kis- és Nagy Antillák szigetcsoportot érte el. Azt hitte, hogy Indiában van. Ennek az útnak nem volt nagy haszna.
2: 1493 és 1496 között több hajóval, legénységgel ment
3: a harmadik útról megrakodva tért vissza pl: növények, kincsek
4: a negyedik úton viharba keveredett, csak páran tértek vissza 1502-ben
Elhagyatottan és szegényen halt meg 1506-ban. Elneveztek róla egy várost és egy folyót és megkapta az Admirális címet. Soha nem tudta meg, hogy nem Indiában járt.

Amerigo Vespucci: ő fogalmazta meg, hogy egy új kontinenset fedeztek föl. Róla nevezték el Amerikát.

Magellán: 1519 és 1521 között volt úton, de a hajója 1522-ben tért vissza Lisszabonba. Célja: kereskedelmi útvonal kiépítése a fűszertermesztő szigetek és a Spanyolország között. A Föld körbehajózása és bizonyítása, hogy a Föld gömbölyű. Róla nevezték el a Föld legdélibb pontját, a Magellán-szorost. Itt nagy csatát vívott a bennszülöttekkel, a Fülöp-szigeteken, ahol életét vesztette. A fennmaradó legénység bebizonyította, hogy a Föld gömbölyű.

A világ első területi felosztása:
1494: a spanyolok és a portugálok megkötik a Tordesillasi egyezményt -> felosztják az addig megszerzett területeket egy képzeletbeli vonallal Grönlandon keresztül, ettől a vonaltól K-re portugál, Ny-ra spanyol területek voltak.
1528: Zaragozai-szerződés: még egy felosztás Ausztrálián keresztül
Az amerikai kontinens őslakói: Mongol vadásztörzsek

3 nagy kultúra:
Maja: Yucatán-félsziget: itt alakult ki a maja civilizáció, piramisaik megmaradtak, csillagászati ismeretek, naptárkészítéseik jelentősek voltak
Azték: nagy kiterjedésű civilizáció, földműveléssel foglalkoztak, az uralkodónak despotikus (korlátlan egyeduralom) hatalma volt. Az elfoglalt területeken emberadót és emberáldozatot vezettek be.
Inka: ez a legnagyobb kiterjedésű civilizáció, arany és ezüst lelőhelyek, az uralkodót a „Nap fiának” nevezték el. Andok-hegység területe. Itt is despotikus hatalom épült ki. Földműveléssel tartották el magukat és a hódításokból. Nem ismerték a fegyvert. Olyan gazdasági szinten álltak, mint Egyiptom Kr.e. a 2. évezredben.
Konkvisztádorok: hódítók, katonasággal érkeznek a területekre, hogy kifosszák azokat
Cortés: az aztékok területét támadta.
Pizzaro: meghódították az inkákat.
70 vagy 80 millió volt Amerika lakossága és a gyarmatosítás után 10 millióra csökkent (fegyver, vagy járvány miatt haltak meg).
A fölfedezések következményei:
– Az amerikai kontinensen: Az indián kultúrák megsemmisítése, az őslakosok kiírtása, leigázása -> kevés a munkaerő, megindul a rabszolga kereskedelem, ezért fekete rabszolgákat hurcolnak be Afrikából -> ezt nevezzük Újkori rabszolga kereskedelemnek. Megkezdődik a kontinens gyarmatosítása, gyarmat: gazdasági és politikai önállóságától megfosztott, az anyaországtól függő terület
– Világviszonylatban: Az árforradalom kialakulása: hatalmas mennyiségű arany és ezüst árad Európába -> ezért az arany és ezüst ára csökken
Világkereskedelem, világgazdaság kialakulása: Sokféle új növény, amely bekerül Európába a tengeren túlról pl: burgonya, paradicsom, paprika, dohány, kakaó, vanília, gyapot

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» A feudális társadalmi és gazdasági rend jellemzői    » 1. A magyar királyság gazdasága az Anjou korban   

Nem hasznosHasznos (+16 pont, 18 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor