Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

A polisz születése

Beküldő: adminszamalk
Történelem tételek

Az átmeneti korszak: (Kr.e. XII-VIII. század)

Uralkodói háztartások, fellegvárak romba dőltek, termelés visszaesett, műhelyek elpusztultak, az emberek gazda nélkül maradtak. Így a földművesek maguk láttak hozzá a gazdálkodáshoz és a művelt földet sajátjuknak tekintették à érdekükben állt minél többet termelni.

Az új gazdasági és társadalmi berendezkedés új fajta államot hozott létre; a poliszt, a városállamot. Tagjai a földdel rendelkezők voltak, akik ezért polgárjoggal bírtak, és a közös földekből is részesültek.

Polisz területe: a város és közvetlen környezete. A nagyszámú városállam területének kicsinysége ellenére mind önálló volt [saját törvények, saját katonaság, önálló gazdaság].

Kezdetben királyok vezették a poliszokat. Később a poliszok többségében a nagyobb birtoktestekkel rendelkező arisztokrácia [arisztoi  = legjobbak] tagjai megszüntették a királyságot, majd képviselőik vezették a közösséget, az arisztokratikus köztársaság-ot.

[Kézművesek, parasztok alkották a szabad lakosság nagy részét,

amit görögül démosz-nak { = nép} hívunk].

A görög gyarmatosítás: (Kr.e. VIII-VII század)

Athén Attikában, Korintosz a Peloponnészoszon, Milétosz Ióniában. A poliszok földje egyre kevésbé tudta eltartani a népességet à túlnépesedés következett be. Az arisztokrata birtokosok földjük növelésével egyre több kisbirtokos paraszt földjét szerezték meg, akik béresként próbálták fenntartani magukat. Az adósságba keveredők adósrabszolgaság-ba csúszhattak le.

A gyarmatok önálló poliszok voltak de anyavárosukkal szoros [gazdasági] kapcsolatot ápoltak. Az ott megtermelt gabonát Hellászba szállították, onnan kézműipari termékeket [szövetek, kerámia, szerszámok/fegyverek], feldolgozott élelmiszereket [olaj, bor] hoztak vissza. Innen nyersanyagokat és rabszolgákat szállítottak Hellászba.

A gyarmatosítás a Kr.e. VI. századra lelassult, majd befejeződött. [Okai: népességfelesleg levezetődött, gazdaság révén a polisz ön-eltartó ereje megnőtt.]

A gyarmatosítás hatásai:

A gyarmatokról származó olcsó gabona révén át lehetett állni a jövedelmezőbb bor-, olajbogyó-, és zöldségtermelésre.

Csökkent az arisztokrácia gazdasági súlya, nőtt a kézművesek száma és jelentősége. Fejlődött az ipar [fémfeldolgozás]. A hajótulajdonos kereskedők befolyása nagyon megnőtt [mert ők szállították az árukat].

A mükénéi kultúra pusztulásával az égei világban eltűntek a keleti típusú államok, s kialakult a polisz, a városállam.A rossz termőföldekkel rendelkező Hellász túlnépesedett, s az elszegényedés, az  adósrabszolgaság elől menekülő közrendűek kivándoroltak, új városokat hoztak létre.

A gyarmatvárosokkal folytatott kereskedelmi kapcsolatok ösztönzően hatottak az anyavárosok mezőgazdaságára, iparára. Fejlődött a hajózás, kialakult a pénz használata.

A társadalomban megnőtt a kereskedő és iparos réteg befolyása.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Az USA és a New Deal   » A náci és a bolsevik ideológia   

Nem hasznosHasznos (-2 pont, 16 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor